Chief Meaning Officer
Džek Velč je jednom (mnogo posle svog odlaska iz General Electric-a) rekao da direktor za svoj tim treba da bude „Chief Meaning Officer" ili direktor za smisao. I iako je Velč kontroverzna ličnost, teško je ne složiti s njim po ovom pitanju.
U čemu je smisao rada vaših zaposlenih? Ne koji su ciljevi, zadaci, KPI, već upravo koji je smisao? Top-menadžeri najčešće ne mogu jasno odgovoriti na pitanje o tome kakav značaj njihov posao ima za svet koji ih okružuje. A odsustvo smisla čini rad besmislenim, čak i kada je dobro plaćen.
Možete prosto prodavati eksere, picu ili knjigovodstvene usluge, a možete menjati svet (ili verovati da menjate) na bolje, makar i samo malo. Preduzetnici se žale da njihovi zaposleni „ne žele ništa osim plate". Ali zaposleni i ne mogu sami nešto da žele, to od njih može očekivati samo veoma neiskusan rukovodilac. Ili rukovodilac koji se i ne razmišlja o tome, što opet ukazuje na neiskustvo.

Samo rukovodilac može dati smisao radu zaposlenih. Samo prvo lice kompanije može dati smisao njenom radu – u tom slučaju se smisao zove „misija". Značaj misije mnogi preduzetnici shvataju pogrešno, oni često vole da se šale na račun zastave, himne itd, ne shvatajući da ako zaposlenima ne mogu ponuditi ništa osim plate, onda i oni od njih neće dobijati ništa osim prisustva na radnom mestu.

Chief Meaning Officer je čovek koji se trudi da objasni zaposlenima na šta oni troše 8-10 sati svog vremena svaki dan. Kakvu vrednost na kraju stvara biznis kojim se bave. Kako tačno oni tome doprinose. I zašto je njihov rad važan. Čak iako ste cinični i mislite samo na zaradu (iako ja lično nisam dosad upoznao takvog čoveka) vi svejedno morate zaposlenima da pričate o smislu njihovog rada. Tako oni bolje rade.
Made on
Tilda