Ko je važniji, klijent ili akcionar?
ednom sam upravljao kompanijom koja je proizvodila prozore od PVC. Tada se to tržište tek razvijalo, kompanija je rasla, naši akcionari su bili bogati ljudi. I njihovi prijatelji su bili bogati, gradili su kuće, a kada su im bili potrebni prozori oni su se obraćali vlasnicima naše kompanije.
Takve porudžbine su u proizvodnju išle sa ogromnim natpisima crvenim slovima: „Pažnja! Porudžbine za akcionare!". Svi radnici su znali kako se završavaju greške na takvim porudžbinama. Uzgred, ironijom sudbine upravo s takvim prozorima smo imali najviše problema, ali sada to nije tema.
Ovaj primer pokazuje pristup klijentima tih godina, koji se, avaj, još nije izvetrio. Akcionar je glavni VIP-klijent u sopstvenom biznisu, svugde prolazi mimo reda, dobija sve najbolje. Ali to automatski znači da ostali klijenti dobijaju uslugu kakva ih zapadne, u najboljem slučaju – prosečnu. Iako su upravo klijenti od akcionara napravili akcionara.

Uspeh u biznisu je moguć samo kada je klijent važniji od akcionara. Kada svaka porudžbina dobija istu pažnju. Ali radnici neće sami stvoriti takvu atmosferu u kompaniji. Posebno ne oni koji sa klijentima ne komuniciraju lično. Za njih je klijent apstraktan pojam, oni novac dobijaju od akcionara. Samo šef može da ih nauči da više treba da strahuju od gneva klijenta, nego šefa.

Klijent je najvažanija osoba u kompaniji, a prihod je premija koju klijent isplaćuje akcionaru za dobar rad.Made on
Tilda