Strategija u eri promena
Suprotno očekivanjima, tokom pandemije potražnja za uslugama vezanim za razvoj poslovnih strategija nije pala, već se povećala. To se nije dogodilo odmah - nakon aprilskog šoka prošlo je nekoliko meseci, nakon čega su zahtevi za razvoj strategije maltene eksplodirali.
Međutim, za to postoji objašnjenje. Uprkos uvreženom mišljenju, strategija nije samo izuzetno dugoročni plan (5 i više godina). Prvo, dvogodišnje ili trogodišnje planiranje je odavno postalo praksa, čak i u krupnim preduzećima. I drugo, strategija je izbor. Izbor perspektivnih pravaca rada, tačaka na koje će se usredsrediti napori i usmeriti resursi.
Alternativa strategiji nije kratkoročni plan, već odsustvo planiranja. Kompanije koje nemaju strategiju suočavaju se sa velikim problemom zbog toga što im zaposleni ne razumeju šta tačno treba da rade, na koje poslove da se usredsrede, šta je važnije – cena, kvalitet, ili usluga?

Ovo nerazumevanje mnogo košta kompaniju, a najgore je što se takvi gubici ne vide golim okom. Vlasnik firme se „ubija od posla", ali poslovanje stoji u mestu, ne raste ili jedva preživljava. Razume se, veliki deo odgovornosti je na ukupnom ekonomskom padu, ali čak i u takvim vremenima postoje kompanije kojima ne ide loše. To su kompanije koje su uspele da definišu prioritete, da razviju stratešku viziju i odbace sve što se u tu viziju ne uklapa. One ne troše snagu na sitnice, ne lutaju, već striktno slede izabrani pravac

Ukoliko vaša kompanija još uvek nema strategiju, sada je vreme da je razvijete kako biste sačuvali kompaniju u celini.Made on
Tilda