Tamna strana tirkiznih organizacija. Prvi deo.
Nema koji američki konsultant nije pisao o prevrnutoj piramidi, hijerarhiji u biznisu, u kojoj se šef nalazi na dnu, a njegovi saradnici navrhu. Šef više nije šef u onom smislu koji je preovladavao u dvadesetom veku, već kouč, mentor i inspirator. Prekrasna ideja, jako mi se sviđa. Ali treba imati u vidu da ona ima i svoje tamne strane. Njih je tako mnogo da ne mogu stati u jedan post, pa ću ih napisati nekoliko na tu temu. Zapratite me.
Na čije iskustvo se autori takvih knjiga najčešće pozivaju? Na Google, Facebook, Amazon i par drugih kompanija iz Silikonske doline. Oni su zaista kod sebe stvorili jedinstvenu atmosferu, autori tih knjiga ne lažu. Ali kakve su to kompanije?
1. To su IT- kompanije. A to znači da su većina zaposlenih programeri. U tim kompanijama ne rade utovarivači, skladištari, radnici na mašinama, kasiri u prodavnici. Skoro svi radnici se bave intelektualnim radom. Šta više, dvolični Amazon se odnosi prema svojim programerima kao prema partnerima, a prema utovarivačima i vozačima – kao prema robovima. Ali ako nisu svi posvećeni umnom raduu vašoj kompaniji, onda vam moždaprevrnuta piramida neće odgovarati.

2. Te kompanije dosta dugo nisu bile rentabilne, i živele su od novca investitora. Amazon je tek nedavno postao profitabilan. Pri tome su od novca investitora one nudile najbolje uslove radana tržištu, što je im je privuklo zaista talentovane i kreativne saradnike, kojih ne treba mnogo upućivati.

3. Te kompanije su ikone Silikonske doline. A to znači da masa ljudi u svetu mašta da radi za njih. Odnosno, te kompanije imaju luksuz da za sebe biraju najbolje od najboljih, a zatim im zaista daju ogromnu slobodu.

Ako vaša kompanija nije jednorog iz Silikonske doline, sve tirkizne instrumente treba uzimati sa velikim oprezom. O drugim tamnim stranama modernih upravljačkih ideja ćemo govoriti u sledećim postovima. Zapratite me i učestvujte na mom besplatnom vebinaru 29.novembra. Detalje možete pročitati ovde: http://vebinar29102020.tilda.ws
Made on
Tilda