Fundamentalna greška atribucije
Pre četrdeset godina socijalni psiholog Li Ros opisao je pojavu poznatu kao fundamentalna greška atribucije. Prostim rečima rečeno, to je ono kada svoje probleme objašnjavate spoljnim okolnostima, a tuđe greške njihovim ličnim osobinama. Naprimer, ako vi kasnite na posao, to je zbog gužve u saobraćaju, a vaš kolega kasni zato što je neodgovoran. Ljudima je svojstveno da umanjuju uticaj ličnih osobina na svoje postupke i da ih preuveličavaju kada je reč o drugima. Tome su skloni svi bez izuzetka.
Kakve veze to ima sa menadžmentom? Direktne! Kao prvo, prilikom procenjivanja rada zaposlenih, šef je sklon da preuveliča njihovu krivicu za učinjene greške i umanji značaj okolnosti. To treba da imamo na umu kada nervozno kažemo: „Na tvom mestu bih sigurno uradio bolje!" Mi smo tolikou to sigurni zato što se zapravo NE nalazimo na mestu tog radnika i NE vidimo detaljno sve nijanse situacije u kojoj se on nalazi.

Kao drugo, kada zapošljavamo ljude, na intervjuima previše pažnje obraćamo na činjenice, a premalo na kontekst. Naprimer, kandidat nam govori da je na prethodnom radnom mestu upravljao važnim projektom i uspešno ga završio. Mi izvlačimo jednostavan zaključak –to je jak kandidat koji je u stanju da posao uradi do kraja. Ako ga primimo u svoju kompaniju, on će i tu biti uspešan. Ali uspeh, kao i neuspesi, zavise od konteksta. Možda je kandidat na prethodnom mestu imao neverovatno jak tim. Ili nije bio finansijski ograničen. Ili je projekat prosto bio osuđen na uspeh. A ako je u vašoj kompaniji drugačiji kontekst, onda ne mora značiti da će vam taj kandidet biti od velike koristi.

Nedavno me je klijent zamolio da prisustvujem intervjuu sa kandidatom za mesto direktora marketinga. Kandidat je po svemu bio dobar – kompetentan, iskusan, upravljao je mnoštvom projekata. Dve stvari kod njega su mi uključile alarm: nikoga nije gledao u oči (vrlo loš znak) i samo jednom je za ceo sat razgovora rekao „ja". Kada je govorio o svojim projektima, koristio je fraze poput „kod nas se tako radiLO", „kod nas se stvaraLO i razvijaLO". Koristio je pasiv tako često da je to paralo uši. Skrenuo sam klijentu pažnju na to i posavetovao mu da se informiše o kompaniji. I bio sam u pravu – u prethodnoj kompaniji sve projekte je de facto vodio vlasnik, jak i dominantan čovek. Naš kandidat je na projektima preimao ulogu stručnjaka, metodologa, ali nije donosio odluke. U tom kontekstu on je bio uspešan, ali moj klijent je računao upravona nekoga ko će upravljati i sam donositi odluke. A ovaj kandidat nije imao takvo iskustvo.

Pridružite nam se na mom besplatnom vebinaru koji će se održati 29.novembra. Detalje možete pročitati na linku http://vebinar29102020.tilda.ws
Made on
Tilda