Šta je zapravo „perestrojka biznis-modela"?
Četvrti deo
Bonus-tekst. Tri prethodna posta vas mogu navesti na zaključak da je uspešan biznis prosto zadovoljavanje potreba klijenata. Ali kako se tu uklapaju uspešne kompanije poput Apple, koje, su, reklo bi se, stvorile čitave privredne grane? A inovacioni proizvodi? Napredne tehnologije? Zar se tu može pitati klijent šta mu je potrebno? Treba smisliti nešto novo i unikalno i ponuditi mu to, zar ne?
I da, i ne. Revolucioni proizvodi i tehnologije zaista često nude klijentu ono što on nije mogao ni zamisliti. Milione godina čovječanstvo se sasvim lepo snazalilo bez telefona, a sada su mnogi ovisni o njemu. Kompjuteri, kućna dostava, „pametne kuće" – sve je to izgledalo kao luksuz, a ne običan životni standard. I kompanije koje su to ponudile potrošačima su vrlo uspešne. Ispada da one ne prate klijenta, već ga vode?

Nije sve baš tako. Prosto one gledaju suštinu. One se ne orijentišu na površna očekivanja klijenata, već na ona dubinska. Džef Bezos, osnivač Amazona, voli često da kaže da je stvorio kompaniju polazeći od proste ideje – ljudi će uvek kupovati stvari i nikad neće odbiti mogućnost da to urade brzo, jednostavno i jeftino. A sve ostale ideje Amazona su nastale od te osnovne ideje.

Bezos je u pravu. Načini zadovoljavanja potreba klijenata se menjaju, ali njihove dubinske potrebe su uvek iste. Ljude su želeli, žele i želeće jednostavne stvari poput bezbednosti, mira, komfora, jednostavnosti, štednje novca i vremena. Svi uspešni biznisi u novijoj istoriji su potrošačima nudili upravo to, ali svaki put na drugačiji način od njihovih prethodnika. Ako se prilikom procene potrošačkih vrednosti orijentišete na ovo, pre ili kasnije ćete smisliti i revolucione proizvode i biznis-modele.
Made on
Tilda