Šta je zapravo „perestrojka biznis-modela"?
Prvi deo
Mnogi preduzetnici koriste frazu „biznis-model" bez potpunog razumevanja. A onda kada opet nastupi neka kriza, pa im savetuju da promene biznis-model, oni ne shvataju sasvim šta konkretno treba da rade.
A odgovor na pitanje šta je biznis model je jednostavniji nego što izgleda. U ovom i naredna tri posta probaću da objasnim. Na pitanje kakav im je biznis-model, preduzetnici obično odgovaraju terminima koji se odnose na unutrašnju organizaciju kompanije. Objašnjavaju mi, grubo govoreći, kako se vrte unutrašnji mehanizmi kompanije. Ali to baš nije tačan odgovor.

Šta uopšte znači biznis? Biznis je sposobnost da vrednosti potražnje pretvarate u profit. Volite svež hleb? Može vam ga ponuditi pekara na ćošku tako da se i njoj to isplati. Vašoj kompaniji treba složeno IT rešenje? Solidna kompanija sa određenom reputacijom ili, naprotiv, mladi start-up vam mogu ponuditi rešenje i zaraditi na tome. Treba vam jeftinija (kvalitetnija ili sa boljim uslovima dostave) sirovina za vašu fabriku? Onaj ko uspešno reši taj zadatak moći će i zaraditi.

Drugim rečima, biznis-model se sastoji od dva ključna elementa. Prvi je spoljni, nalazi se van kompanije – to su potrošači i njihove vrednosti (očekivanja, potrebe). Drugi je unutrašnji - biznis-procesi same kompanije. Sve dok su ova dva elementa usklađeni, biznis je uspešan. Iz mog iskustva, kamen spoticanja za kompanije najčešće nisu unutrašnji procesi, već nesposobnost da shvate svog potrošača i njegove prave vrednosti.

Reklo bi se da je razumevanje potrošača osnova biznisa. Ali tokom mojih mnogobrojnih radionica uverio sam se da top-menadžment većine kompanija nije u stanju da sastavi i rangira spisak potrošačkih vrednosti. Krenu diskusije i rasprave, da bi na kraju priznali da nisu u stanju urade taj zadatak. Razumete li u čemu je problem? Najviše rukovodstvo kompanije, koje svakodnevno donosi odluke, ne može da se dogovori o tome šta je važno njihovim klijentima. Tokom moje karijere retko sam nailazio na kompanije koje su imale detaljne podatke o svojim potrošačima i njihovim očekivanjima.

Da rezimiramo, „perestrojka biznis-modela" počinje od detektovanja i rangiranja potrošačkih vrednosti. U kompanijama tipa b2b to se može uraditi putem ekspertnih intervjua (takođe se mogu intervjuisati klijenti i eksperti u samoj kompaniji), a u kompanijama tipa b2c je ipak bolje koristiti marketinška istraživanja.

Made on
Tilda